Werken of leven in een vochtige ruimte is niet bepaald goed voor je gezondheid, maar soms kan het niet anders. Voornamelijk werken in vochtige ruimtes komt wel eens voor, bijvoorbeeld in de dierentuin of in een lab. Het is belangrijk om dan de vochtige werkruimte ook zo veilig mogelijk te houden, omdat er al risico’s zitten aan werken in een vochtige ruimte. In dit artikel hebben we drie tips voor je verzameld die helpen met het veilig werken in een vochtige werkruimte. Deze tips gaan over allerlei aspecten, zoals de inrichting, maar ook de mensen die er werken. 

Tip 1: Maak je trappen antislip 

Ten eerste is het belangrijk om de ruimte veiliger te maken. Hiervoor is het belangrijk om de trappen in de ruimte antislip te maken. Tijdens het omhoog of omlaag lopen op een trap kan het namelijk in vochtige ruimtes nogal eens voorkomen dat iemand uitglijdt. Hierom is deze trappen antislip maken zo belangrijk. Een anti slip trap industrieel veiliger maken kan tegenwoordig heel makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor trapneuzen die hierbij helpen of antislip tape waarmee je makkelijk de trappen kunt beplakken. Dit werkt niet altijd goed samen met vocht, maar gelukkig zijn er nog andere opties zoals antislipmatten en antislipplaten. 

Op zoek naar goede antislipproducten? Bezoek dan Nedelko.nl. Op deze website kun je de beste antislipproducten vinden van het merk ProGrip. Hiertussen vind je producten zoals de antisliptape, de trapneuzen en antislip matten en platen. 

Tip 2: zorg voor goede luchtdoorstroming en genoeg frisse lucht

Frisse lucht is belangrijk van tijd tot tijd, vooral als je in een vochtige omgeving werkt. Zorg dus voor een goede luchtdoorstroming in de vochtige werkruimtes. Als dit niet kan, zorg dan dat de ruimte van tijd tot tijd gelucht wordt of dat de werknemers even naar buiten kunnen voor frisse lucht. Deze tweede tip is erg belangrijk, omdat te lange blootstelling aan een vochtige ruimte kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zorg dus voor een goede doorstroming en genoeg frisse lucht voor de ruimte en de werknemers. 

Tip 3: de juiste kleding verzorgen voor werknemers

Je kunt een vochtige werkruimte nog zo veilig maken, de werknemers moeten er ook veilig kunnen werken. Daarom gaat deze derde tip over de werknemers. Het is namelijk belangrijk dat zij de juiste kleding in de ruimte kunnen dragen. Zorg bijvoorbeeld voor sterke schoenen met een antisliplaag zodat ze niet zomaar kunnen uitglijden in de ruimte. Zorg ook voor luchtigere kleding, als dit mogelijk is. Dan kan deze kleding ook ademen en dat is ook prettig voor de werknemers. Als personeel werkt met gevaarlijke stoffen denk er dan aan om een nooddouche kopen. Zorg dus voor de juiste kleding die gedragen kan worden tijdens het werk dat gedaan moet worden.